do sprawdzenia. ;)
Martaaa: Wyznacz równania prostych,do których należą dane punkty:
A1= (3,4) A2=(−1,−4)
y=ax+b
3a+b=4
−a+b=−4 |*(−1)
3a+b=4
a−b=4
4a=8 |:4
a=2
3a+b=4
3*2+b=4
6+b=4
b=4−6
b=−2
29 gru 21:38
Martaaa: plus jeszcze to:
B1=(1,3) B2=(−5,3)
3=a+b
3=−5a+b |*(−1)
3=a+b
−3=5a−b
6a
i co dalej?
29 gru 21:42
zenon: majac wartosci a i b poprostu podstawiasz je do wzoru y=ax+b i masz wzor prostej w postaci
kierunkowej
29 gru 21:47
zenon: ale w tym gdzie liczysz B1 i B2 jesli wyszlo 6a = 0 to a = 0, podstawiasz do wzoru i liczysz b,
w tym wypadku b=3
29 gru 21:49
Martaaa: a to pierwsze mam dobrze?
29 gru 21:53
zenon: jak najbardziej tak
29 gru 21:54
Martaaa: ok dzięki
29 gru 21:57
Eta:
Można prościej ( bez układu równań)
x
A1≠x
A2
to wsp. kier. prostej A
1A
2 wyznaczamy tak:
| | yA1−yA2 | | −4−4 | |
a= |
| = |
| = 2
|
| | xA1−xA2 | | −1−3 | |
pr: A
1A
2 : y= a( x− x
A1) + y
A1
y= 2(x−3)+4
y=2x −2
29 gru 22:05
Martaaa: a czemu tam jest: −4−4
a nie powinno być 4−4?
w tym pierwszym działaniu.
29 gru 22:16
Martaaa: a w tym drugim podpunkcie będzie:
y=0x+3
?
29 gru 22:18
Eta:
ok

poprawiam chochlika( źle spojrzałam na współrzędne punktów
powinno być:
| | yA1−yA2 | | 4−(−4) | | 4+4 | |
a= |
| = |
| = |
| = 2
|
| | xA1−xA2 | | 3−(−1) | | 3+1 | |
29 gru 22:24
Eta:
W 2/ widać,że yB1= yB2= 3
zatem prosta: B1B2 : y= 3
29 gru 22:27
Martaaa: dzięki, mam już rozwiązane
29 gru 22:43