zadanie
ellie: Prosta k jest styczna do okręgu o równaniu x2 + y2 + 6x + 4y + 11 = 0 w punkcie A (−2, −1).
Wyznacz równanie prostej k.
29 gru 20:29
ellie: tam jest x2 + y2
29 gru 20:29
Bizon: x
2+6x+9+y
2+4y+4−2=0
(x+3)
2+(y+2)
2=2
... masz współrzędne środka okręgu i promień
Przez te punkty (S i A) możesz poprowadzić prostą (napisać jej równanie) a poten napisać
równanie prostej prostopadłej do niej i przechodzącej przez A.

... a może wolisz pochodną w punkcie i z niej ...
29 gru 21:47
ellie: hmm troche to skomplikowane
31 gru 13:49
Gustlik: x
2 + y
2 + 6x + 4y + 11 = 0
r=
√a2+b2−C=
√(−3)2+(−2)2−11=
√9+4−11=
√2
Okrąg ma równanie: (x+3)
2+(y+2)
2=2
Prosta styczna do okręgu (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 w punkcie (x
0, y
0) ma równanie:
(x
0−a)(x−a)+(y
0−b)(y−b)=r
2
Punkt A=(−2, −1)
(−2+3)(x+3)+(−1+2)(y+2)=2
1*(x+3)+1*(y+2)=2
x+3+y+2=2
x+y+5=2
y=−x−5+2
y=−x−3
1 sty 02:52
Gustlik: II sposób:
S=(−3, −2), A=(−2, −1)
1) Liczę współczynnik kierunkowy prostej SA:
| | yA−yS | | −1−(−2) | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| =1
|
| | xA−xS | | −2−(−3) | | 1 | |
| | 1 | |
2) liczę współczynnik prostej prostopadłej do SA z warunku prostopadlości: a2=− |
| :
|
| | a1 | |
Styczna ma równanie y=−x+b
Podstawiam współrzedne A i liczę b:
−1=2+b
−3=b
b=−3
Odp: y=−x−3
1 sty 02:57
Δ: ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ −−−−−−−−−−−−−−−−> EVERYWHERE
10 mar 13:02