Ciąg arytmetyczny, szukanie n , zadanie z treścią
Daria: Ewa przeczytała w czasie ferii czterotomowe dzieło. Pierwszego dnia przeczytała 20 stron, a
każdego następnego o 20 stron więcej. W sumie przeczytała 1100 stron. Oblicz przez ile dni Ewa
czytała to dzieło.
Wyznaczyłam : a1 − 20 , r− 20 i Sn − 1100
Podstawiłam do wzoru : 1100 = U{[20=20=(n−1)20]}n{2}
1100=u{[40+20N−20]}n[2}
1100= 20n +40n2 − 20n
1100= 402 /40
n2 + 27,5
I niesety nie mam pojęcia , czy zrobiłam coś źle i co z tym dalej zrobić
29 gru 19:37
zenon: po obliczeniach wyjdzie
0=n
2+n−110
29 gru 19:43
zenon: dalej delta i miejsca zerowe, √Δ wyjdzie 21 wiec n1 = −11 n2= 10
29 gru 19:45
zenon: blad masz w obliczeniu a
n
a
n=20+(n−1)r=20+(n−1)*20=20+20n−20=20n
i oczywiscie n
2 spelnia warunek zadania
29 gru 19:49
Daria: Czemu 0 = n
2 +n −110 , a nie 0 = 2n
2 +n −110 ?
Ja się oczywiście nie znam, ale z dwójką skraca się chyba tylko jedna liczba ( ja skróciłam 20
i 2)? Lub zastowowałeś jakąś własnosc której nie znam
29 gru 20:19
Daria: to znaczy chciałam napisać przy n , 2 w potędze , nie w ideksie dolnym
29 gru 20:20