wyznacz ciąg x i y dla ciągów arytmetycznego i geometrycznego
Daria: Liczby (4,x,y) tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli drugą liczbę zwiększymy o 1 , a trzecią
zwiększymy o 3 , to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby xi y.
29 gru 19:23
Grześ: (4,x,y) arytmetyczny
(4,x+1,y+3) geometryczny
{2x=4+y
{(x+1)
2=4(y+3)
Rozwiąż sobie układ
29 gru 19:28
Daria: y{y=2x−4
{(x+1)
2+4(2x−4−3)
{y=2x −4
{x
2+2x*1 + 1
2+ 8x −4
{y=2x 4
{x
2 −6x +5 =0
Otrzymałam równanie kwadratowe , więc wywnioskowałam, że są dwa możliwe rozwiązania: gdyz Δ=16
x
1= 1 x
2 = 5
{y=2 *1 −4 {y= 2*5 −4
{x = 1 {x+5
{y= −2 {y=6
{x= 1 {x=5
Podstawiłam za xi y obywa rozwiązania i wyszło mi , że prawidłowe jest : y=6 x=5
Dobrze?
I chciałabym zapytać, czy to jest zasada, że podwojony n−ty wyraz ciągu równy jest sumie wyrazu
go poprzedzającego i po nim kolejnego?
29 gru 20:04