rozwiazac rownanie
kami: cos2x − cos6x = sin3x + sin5x
rozwiązać to równanie
29 gru 19:04
Eta:
zastosuj wzory:
| | α+β | | β−α | |
cosα− cosβ= 2 sin |
| *sin |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | β−α | |
sinα+sinβ= 2sin |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
następnie przenieś wyrażenie z prawej na lewą i rozłóż lewą stronę na czynniki
powodzenia
29 gru 19:42
Bogdan:
| | α + β | | β − α | |
cosα − cosβ = 2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
29 gru 19:43