n
zuzzzzzz: brosze sprawdzic

rozwiaz rownanie
x
2−16/4−x=0 l*(4−x)
2
(4−x)(x
2−16)=0
(4−x)(x−4)(x+4)
czy moze mnozyc tylko przez 4−x?
29 gru 18:46
bart: mozesz go wgl zlikwidowac bo nie mozna dzielic przez 0
29 gru 18:48
zuzzzzzz: w sumie to to samo wyjdzie tylko, ze jednej 4 nie bedzie, bo wynik wychodzi x=4 x=−4 x=−4
biorac pod uwage to rozwiazanie, a jesli bym mnozyla bez kwadratu to wychodzi x=4 i x=−4
29 gru 18:52
bart: a jezeli bys miala w mianowniku x−1 np tp juz masz o jedno rozw za duzo

tutaj, w tym
przykladzie akuraty taki zbieg okolicznosci, ze to rozw pokrywa sie z poprawnym
29 gru 19:01
zuzzzzzz: masz racje
29 gru 19:03
bart: mam nadziej.. bo cos czesto mi sie ostatnio nie zdarza.. szkoda tylko, ze im blizej matury tym
gorzej
29 gru 19:04