Fizyka.
Trivial: Fizyka.
Nie wiem czy można tutaj umieszczać zadania z fizyki, ale nie mogę sobie poradzić z takim
jednym. Nawet nie wiem od czego zacząć.

Więc, prosiłbym kogoś o jakieś wskazówki, ew.
kompletne rozwiązanie z komentarzem.

Zadanie.
http://i55.tinypic.com/5jv32s.png
Na rysunku jest walec przyczepiony linami do sufitu (pionowo). Wszystko zaznaczone na
rysunku jest dane. W tej chwili walec znajduje się w pozycji nieruchomej, ale pozwalamy mu
opaść. Oblicz:
1. Naprężenie linek podczas ich odwijania.
2. Przyspieszenie liniowe opadającego walca.
29 gru 18:15
Mateusz: Masz moze odpowiedzi ja wprawdzie fize miałem dawno temu sto lat temu al mi wyszły takie wyniki
29 gru 18:19
Trivial: Odpowiedzi brak.
29 gru 18:21
Trivial: Btw, czy te wyniki nie wydają ci się podejrzane?

Nawet nie użyłeś R ani L.
29 gru 18:22
Trivial: Jeżeli to coś ułatwi to mogę powiedzieć, że to zadanie jest z działu: "Moment bezwładności,
pędu i siły".
29 gru 18:27
bart: I=1/2 mR
2
29 gru 18:28
Trivial: dzięki bart. Twoja pomoc jest nieoceniona.
29 gru 18:32
Mateusz: aha no nic najpierw spróbujmy znalezc przyszpieszenie walca i przyszpieszenie liniowe
porównując obydwa równania wyznaczasz wartosc naprężenia a ze są dwie nici to wyjdzie taki
wynik jak podałem
przyszpieszenie liniowe łatwo juz policzyc
29 gru 18:32
Trivial: Mateusz, czy uwzględniasz ruch obrotowy walca?
29 gru 18:33
Mateusz: Oczywiscie

jak sie nie pomyliłem w rachunkach to powinno chyba to samo ci wyjsc.
29 gru 18:35
bart: dobra chcialem dalej ale to chyba glupie co napisze
29 gru 18:36
Trivial: Napisz...
29 gru 18:44
Trivial: Będę miał satysfakcję, że ktoś próbował.
29 gru 18:44
bart: nie, bo nawet nie wiem co to W..
jest podobne do zadania ktore robilem niedawno, ale na pewno jest jakas roznica
29 gru 18:46
Trivial: W = mg
29 gru 18:47
bart: nie, bo znowu debila z siebe zrobie..
29 gru 18:50
Trivial: :(
29 gru 18:51
Mateusz: | | F | |
przyszpieszenie walca wyznaczam z drugiej zasady dynamiki Newtona a= |
| oznaczam sobie |
| | m | |
| | W−N | |
N−naciąg i dostaje równanie a= |
| teraz zapisz wzór na przyszpieszenie liniowe |
| | m | |
uwzględniając moment bezwładnosci walca i dalej jak napisałem.
29 gru 18:54
Trivial: Dalej nie wiem jak to zrobić. ;s
29 gru 19:59
Trivial: Jedyne co udało mi się policzyć to:
| | 2g | |
ε = |
| i nie wiem czy to jest dobrze. |
| | R | |
ε − przyspieszenie kątowe.
29 gru 20:17
Mateusz: | | a | | Mwalca | | 2NR | |
przyszpieszenie liniowe wynosi ς= |
| = |
| = |
| |
| | R | | I | | mR2 | |
29 gru 20:17
Trivial: w takim razie dalej nie wiem, dlaczego znamy L i R. Przecież to bez sensu.
29 gru 20:21
Trivial:

T − naprężenie nici
C − środek masy
M − moment siły
ε − przyspieszenie kątowe
I − moment bezwładności
Pogrubiona czcionka oznacza wektory.
Suma sił:
∑
F:
W + 2
T =m
a
Suma momentów sił:
∑
M:
MT −
MT +
MW =
M
RW×
W =
M
Opuszczamy świat wektorów:
∑F: −W + 2T = ma
∑M: M = W*R
W = WR; (||
RW|| = R)
M = I*ε
Możesz mi wytłumaczyć, czemu wyszły nam różne wyniki?
29 gru 22:07
Trivial:
Wow, już wiem co mam źle.
Zapomniałem, że muszę przenieść moment bezwładności na punkt Q.
W − 2T = ma
| | 1 | | 3 | |
I = IC + md2 = |
| mR2 + mR2 = |
| mR2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2W | | 2mg | | 2g | |
a = εR = |
| = |
| = |
| . |
| | 3m | | 3m | | 3 | |
3W − 6T = 2W
W = 6T
Czyli jednak wszystko miałeś dobrze!

Wow, zadania z fizyki mnie przerastają.
29 gru 23:26
Trivial: A to wszystko przez
barta! To on podał mi nieocenioną wskazówkę, która mnie już do końca
zmyliła.
29 gru 23:30
Mateusz: Tak mogło być cholera

jak mawiał Pan Laskowik

wydaje sie być dobrze a pewny nie byłem do
konca bo fizyke miałem ostatnio w szkole sredniej czyli jakies parenascie lat temu.
30 gru 09:35
Trivial:
A mam jeszcze jedno pytanie. Jak policzyć moment bezwładności stożka (obracamy wzdłuż
wysokości)?
Wpadłem na coś takiego:
R − promień podstawy
H − wysokość stożka
m − masa stożka.
I = ∫r
2dm
dV = 2πr*dr*dh.
No i utknąłem. Jakieś sugestie? Czy ja to w ogóle dobrze robię?
30 gru 14:57