matematykaszkolna.pl
Fizyka. Trivial: Fizyka. Nie wiem czy można tutaj umieszczać zadania z fizyki, ale nie mogę sobie poradzić z takim jednym. Nawet nie wiem od czego zacząć. emotka Więc, prosiłbym kogoś o jakieś wskazówki, ew. kompletne rozwiązanie z komentarzem. emotka Zadanie. http://i55.tinypic.com/5jv32s.png Na rysunku jest walec przyczepiony linami do sufitu (pionowo). Wszystko zaznaczone na rysunku jest dane. W tej chwili walec znajduje się w pozycji nieruchomej, ale pozwalamy mu opaść. Oblicz: 1. Naprężenie linek podczas ich odwijania. 2. Przyspieszenie liniowe opadającego walca.
29 gru 18:15
Mateusz: Masz moze odpowiedzi ja wprawdzie fize miałem dawno temu sto lat temu al mi wyszły takie wyniki
 W 2g 
1

2

6 3 
29 gru 18:19
Trivial: Odpowiedzi brak.
29 gru 18:21
Trivial: Btw, czy te wyniki nie wydają ci się podejrzane? Nawet nie użyłeś R ani L. emotka
29 gru 18:22
Trivial: Jeżeli to coś ułatwi to mogę powiedzieć, że to zadanie jest z działu: "Moment bezwładności, pędu i siły".
29 gru 18:27
bart: I=1/2 mR2
29 gru 18:28
Trivial: dzięki bart. Twoja pomoc jest nieoceniona. emotka
29 gru 18:32
Mateusz: aha no nic najpierw spróbujmy znalezc przyszpieszenie walca i przyszpieszenie liniowe porównując obydwa równania wyznaczasz wartosc naprężenia a ze są dwie nici to wyjdzie taki wynik jak podałem przyszpieszenie liniowe łatwo juz policzyc
29 gru 18:32
Trivial: Mateusz, czy uwzględniasz ruch obrotowy walca?
29 gru 18:33
Mateusz: Oczywiscieemotka jak sie nie pomyliłem w rachunkach to powinno chyba to samo ci wyjsc.
29 gru 18:35
bart: dobra chcialem dalej ale to chyba glupie co napisze
29 gru 18:36
Trivial: Napisz...
29 gru 18:44
Trivial: Będę miał satysfakcję, że ktoś próbował. emotka
29 gru 18:44
bart: nie, bo nawet nie wiem co to W.. jest podobne do zadania ktore robilem niedawno, ale na pewno jest jakas roznicaemotka
29 gru 18:46
Trivial: W = mg
29 gru 18:47
bart: nie, bo znowu debila z siebe zrobie..
29 gru 18:50
Trivial: :(
29 gru 18:51
Mateusz:
 F 
przyszpieszenie walca wyznaczam z drugiej zasady dynamiki Newtona a=

oznaczam sobie
 m 
 W−N 
N−naciąg i dostaje równanie a=

teraz zapisz wzór na przyszpieszenie liniowe
 m 
uwzględniając moment bezwładnosci walca i dalej jak napisałem.
29 gru 18:54
Trivial: Dalej nie wiem jak to zrobić. ;s
29 gru 19:59
Trivial: Jedyne co udało mi się policzyć to:
 2g 
ε =

i nie wiem czy to jest dobrze.
 R 
ε − przyspieszenie kątowe.
29 gru 20:17
Mateusz:
 a Mwalca 2NR 
przyszpieszenie liniowe wynosi ς=

=

=

R I mR2 
 2N 
a=

dalej juz prosto
 m 
29 gru 20:17
Trivial: w takim razie dalej nie wiem, dlaczego znamy L i R. Przecież to bez sensu. emotka
29 gru 20:21
Trivial: rysunekT − naprężenie nici C − środek masy M − moment siły ε − przyspieszenie kątowe I − moment bezwładności Pogrubiona czcionka oznacza wektory. Suma sił: ∑F: W + 2T =ma Suma momentów sił: ∑M: MTMT + MW = M RW×W = M Opuszczamy świat wektorów: ∑F: −W + 2T = ma ∑M: M = W*RW = WR; (||RW|| = R) M = I*ε
 M 2WR 
ε =

=

I mR2 
Możesz mi wytłumaczyć, czemu wyszły nam różne wyniki?
29 gru 22:07
Trivial: Wow, już wiem co mam źle. Zapomniałem, że muszę przenieść moment bezwładności na punkt Q. W − 2T = ma
 WR 
WR = Iε → ε =

I 
 1 3 
I = IC + md2 =

mR2 + mR2 =

mR2
 2 2 
 2WR 2W 
ε =

=

.
 3mR2 3mR 
 2W 2mg 2g 
a = εR =

=

=

.
 3m 3m 3 
 2W 
W − 2T = m*

3m 
 2W 
W − 2T =

/*3
 3 
3W − 6T = 2W W = 6T
 W 
T =

.
 6 
Czyli jednak wszystko miałeś dobrze! emotka Wow, zadania z fizyki mnie przerastają.
29 gru 23:26
Trivial: A to wszystko przez barta! To on podał mi nieocenioną wskazówkę, która mnie już do końca zmyliła.
29 gru 23:30
Mateusz: Tak mogło być cholera emotka jak mawiał Pan Laskowik wydaje sie być dobrze a pewny nie byłem do konca bo fizyke miałem ostatnio w szkole sredniej czyli jakies parenascie lat temu.
30 gru 09:35
Trivial: A mam jeszcze jedno pytanie. Jak policzyć moment bezwładności stożka (obracamy wzdłuż wysokości)? Wpadłem na coś takiego: R − promień podstawy H − wysokość stożka m − masa stożka. I = ∫r2dm
 3m 
ρ =

πR2h 
 dm 
ρ =

→ dm = ρdV
 dV 
dV = 2πr*dr*dh. No i utknąłem. Jakieś sugestie? Czy ja to w ogóle dobrze robię? emotka
 3 
Ma wyjść: I =

mR2
 10 
30 gru 14:57