Całki
Ambasador: Ma ktoś pomysł jak wyznaczyć taką całkę nieoznaczoną ?
gdyby w liczniku było 1 to był zastosował jdynke tryg. a tak to lipa

proszę o pomoc
29 gru 18:02
Jack: cos2x=cos
2x−sin
2x
29 gru 18:07
Ambasador: a można tak ?

nie rozumiem..
gdyby w liczniku było dx
| | dx | | sin2 + cos2 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| dx = ∫ |
| + |
| |
| | sin2 * cos2 | | sin2 * cos2 | | cos2x | | sin2x | |
ale z cos2x to nie kminie
29 gru 18:21
Trivial: cos2x = cos
2x − sin
2x. to jest wzór trygonometryczny.
Podstawiasz, potem rozbijasz na dwa ułamki, które są już proste do wyciągania całek.
29 gru 18:24
Ambasador: Do tej pory nie znałem takiego wzoru

dzięki za pomoc
29 gru 18:25