Ev: Byłabym wdzieczna za wytlumaczenie mi jak to obliczyc: Podaj cyfrę jedności liczby
3750.
20 sty 20:08
mix:
9
20 sty 20:15
Bogdan:
Do mix - Nie chodziło o odpowiedź, ale o wytłumaczenie.
Do Ev - Oblicz licząc "na piechotę" ostatnie cyfry kolejnych potęg liczby 7,
a więc 71, 72, 73, ...., 79, powinno wystarczyć, żeby zauważyć pewną
prawidłowość. Po jej odkryciu łatwo rozwiążesz swoje zadanie.
20 sty 20:37
mix:
i zgodzi sie z moja podpowiedzią!
Tak Bogdan?
20 sty 20:40
zzk:
37
7*7 = 49
9*7 = 63
3*7 = 21
1*7 = 7
7*7 =....
mamy cykl długości 4
50 = 5*5*2
3750 = 375*5*2
ostatnia-cyfra(3750) =
ostatnia-cyfra(375*5*2)=
ostatnia-cyfra(75*2)=
ostatnia-cyfra(72)=
ostatnia-cyfra(49)=9
20 sty 20:43
Bogdan:
Pozwolę Ev poczuć się odkrywcą, wyznaczyć samodzielnie cyfrę jedności i potwierdzić.
20 sty 20:43
Bogdan:
Ech, życie. Ja tu o możliwościach samodzielnego dochodzenia do rozwiązania,
a ono z boku wyskakuje jak diabełek z pudełka.
20 sty 20:45
mix:
No?. miałem rację?
20 sty 20:45
mix:
To "zzk" . "popis" daje

A jaki z tego pozytek? to już całkiem inna "para kaloszy"
Tak ? Bogdan? Wiem ,że też tak myślisz!
20 sty 20:48
zzk: Przeciez nie musi czytac od razu mojego rozwiazania - co z tym zrobi to sprawa Ev.
Kazdemu sie zdarza czasem ugrzeznac i potrzebowac popchniecia. Zreszta Ev moze
przeczytac pierwsze linijki i pokombinowac sama, nie widze problemu...
20 sty 20:50
mix:
20 sty 20:52
Ev: dziekuje wszystko sie przydało zarowno podpowiedzi jak i same rozwiazania aby sprawdzic
swoje

dzieki wielkie
20 sty 21:12
mix: I o to chodzi !.. abyś zrozumiała!
20 sty 21:18
drtghj:
function (searchElement /*, fromIndex */ ) {
"use strict";
if (this ==
null) {
throw new TypeError();
}
var t = Object(this);
var len = t.length >>> 0;
if (len === 0) {
return -1;
}
var n = 0;
if (arguments.length > 0) {
n = Number(arguments[1]);
if (n != n) {
// shortcut for verifying if it's NaN
n = 0;
} else if (n != 0 && n !=
Infinity && n != -Infinity) {
n = (n > 0 || -1) *
Math.floor(Math.abs(n));
}
}
if (n >= len) {
return -1;
}
var k = n >= 0 ? n : Math.max(len - Math.abs(n), 0);
for (; k <
len; k++) {
if (k in t && t[k] === searchElement) {
return k;
}
}
return -1;
}
26 wrz 20:35
omomomomsiik :*: dosyć matmy

weżcie sie za polski
26 wrz 20:38
.....: Δ
26 wrz 20:38
kasfd: do jedności 2,37 , 2,39 , 2,46 , 2,50
29 wrz 18:04
karola: uzupelnij ponizsza tabele
km , cm , dm ,m ,mm
0,95 , 12,5 , 460 , 3080 , 34700
29 wrz 18:06
karola: 1. Gepard osiąga prędkość 100 km/h, ale z taką prędkością może biec tylko przez 250m. Później
porusza się z prędkością 75 km/h. Tygrys biegnie z prędkością 80 km/h i utrzymuje ją na
dystansie 2 km.
Które zwierzę szybciej pokona dystans:
a) 1,5 km,
b) 1km,
c) 875m?
Z góry dzięki!
29 wrz 18:07