równania z niewiadomymi
DonCorleone: Ponawiam swoje pytanie:
zad.1
Różnica cyfry dziesiątek i jedności liczby dwucyfrowej wynosi 4. Znajdź tę liczbę, jeżeli
wiesz, że iloraz tej liczby przez liczbę utworzoną z przestawienia jej cyfr wynosi 74.
zad. 2
Zbyszek dostał od dziadka 100 zł i miał kupić 100 zwierząt. Sarna kosztuje 5 zł, królik 2 zł, a
kuropatwa 0,5 zł. Ile sztuk każdego gatunku kupi chłopiec?
PS. Odnośnie zadania pierwszego próbowałem układem równań, ale coś mi nie wychodzi. Zrobiłem
więc metodą prób i błędów, czyli na szybko wypisałem sobie liczby podejrzane o rozwiązanie i
podstawiałem do równań, wyszło 84. A w tym drugim zadaniu brakuje mi trochę danych, jakoś nie
wiem, jak je rozmykać. Więc prośba moja taka o jakąś pomoc z tymi układami równań, żeby to
wszystko miało ręce i nogi. Z góry dzięki.
29 gru 17:58
Marcin W: 1)
liczba dwucyfrowa: 10a+b
róznica cyfry dziesiatek i jednosci a−b=4
iloraz tej liczby przez liczbę utworzoną z przestawienia jej cyfr wynosi 74:
(10a+b)(10b+a)=74
uklad równan rozwiaz
(10a+b)(10b+a)=74
a−b=4
29 gru 18:00
Marcin W: pomylka tam jest iloraz a nie iloczyc wiec bedzie
29 gru 18:01
Marcin W: teraz doczytałem twoje PS

już rozwiązuje
29 gru 18:01
DonCorleone: ok. dzięki.

będę czekał..
29 gru 18:07
Marcin W: Coś nie tak jest z treścia zadania oczywiście twoja liczba 84 też nie spełnia warunku "iloraz
tej liczby przez liczbę utworzoną z przestawienia jej cyfr wynosi 74" bo przecież:
29 gru 18:10
Grześ: Zad. 2.
x − sarna
y − królik
z − kuropatwa
Z warunku zadania powstaje układ równań:
x+y+z=100
5x+2y+0,5z=100 / *2
x+y+z=100
10x+4y+z=200
Wtedy:
9x+3y=100 ⇔ 3(3x+y)=100
Wg mnie w tym momencie układ nie jest rozwiązywalny na liczbach całkowitych, bo 3 nie jest
dzielnikiem 100. Za mało danych chyba
29 gru 18:11
Marcin W: | | 7 | |
pewnie ten iloraz miał być |
| |
| | 4 | |
29 gru 18:12
DonCorleone: Te zadania nauczycielka podawała nam tak jakoś "z palca", temu też mi coś w nich nie wychodzi..
29 gru 18:13
Marcin W: wtedy wyszłoby 84

a w tresci
nam napisałeś
74
29 gru 18:13
DonCorleone: Jo. Sorki pomyłka w zapisie. Tak. Ten iloraz wynosi 7/4.

Ale z tymi sarnami to na serio nie
mam pomysłu..
29 gru 18:13
Marcin W: | | 7 | |
|
|  ! |
| | 4 | |
29 gru 18:14