Określ wzajemne położenie prostej i okręgu:
Moniczka: Określ wzajemne położenie prostej i okręgu:
29 gru 17:28
29 gru 17:34
Moniczka: zamiast h powinno być 4

⎧ x2+y2=4
⎩ x+y=2
29 gru 17:38
Godzio:
29 gru 17:39
Grześ: Aha, więc najlepiej chyba rozwiazac ten ukad, czyli:
x=2−y i powstawiamy:
(2−y)
2+y
2=4
4−4y+y
2+y
2=4
2y
2−4y=0
y(y−2)=0
y=0 lub y=2
x=2 lub x=0
Skoro dwie pary spełniaja ten układ, oznaczacza to, że prosta przecina okrąg
29 gru 17:42
Godzio:
W sumie to masz 3 sposoby, albo robisz rysunek albo tak jak Grześ albo liczysz odległość
środka od prostej i sprawdzasz tą odległość z promieniem
29 gru 17:43