matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Anita:
Pomocy - jak byscie obliczyli to zadaanie a raczej tę część : 1. sprawdzenie monotoniczności y=x
2
+1 / x-1 y' wyszło mi y'=x
2
-2x-1 / (x-1)
2
x
2
-2x-1=0 Δ=8
√
Δ
=2
√
2
x1= 2-2
√
2
/2 , x2=
√
2
/2 czy dobrze to rozwiązałam - moze ktoś to sprawdzić
20 sty 20:05
mika:
x
1
= (2- 2
√
2
)/2= 1 -
√
2
x
2
= 1 +
√
2
pomyliłaś się!
20 sty 20:36