znajdź asymptoty funkcji
Ferdynand: znaleźć asymptoty funkcji
29 gru 17:23
Grześ: Ad. 1. Brak asymptot pionowych, ponieważ D=R
Asymptoty poziome:
Asymptota pozioma obustronna na 0. Nie pamietam jak skośne wyznaczyć. Zaraz znajdę wzory
29 gru 17:27
Trivial: Jeżeli są poziome, to skośnych nie ma.
29 gru 17:30
Jack:
szczególnym przypadkiem skośnej jest pozioma
29 gru 17:32
Grześ: Aha, rozumiem rozumiem. Nie byłem nigdy pewien, czyli jeśli znajdę poziome to nie musze szukać
skośnych innych. A jak nie ma poziomych, to jeszcze trzeba sprawdzic skośne


Zapamiętam
29 gru 17:33
Ferdynand: a pionowa

29 gru 17:34
Grześ: napisałem, że nie ma pionowych, nie zauważyłeś


Dziedzina jest w liczbach rzeczywistych
29 gru 17:35
Trivial: Ad 2.
D = R
1. Brak pionowych
2. Poziome:
| | x2 | | 2 | |
limx→+∞ |
| = ... = limx→+∞ |
| = 0. |
| | ex | | ex | |
3. Skośne:
Brak skośnych.
29 gru 17:36
Ferdynand: Dzięki wielkie
29 gru 17:40