chodzi o skrócenie ułamków algebraicznych i jeśli to możliwe wykonać działania
zydzia: | | a−b | |
pierwszy przykład: |
|
|
| | a−b | |
| | 3a3+6a2b2−9ab3 | |
drugi przykład: |
| |
| | −3a3b3 | |
29 gru 17:23
Godzio:
| | 4 | |
co do pierwszego przykładu zydzia ile jest |
| ? |
| | 4 | |
29 gru 17:25
zydzia: no 1
29 gru 17:28
Godzio:
| | a − b | |
to w takim razie |
| = ? |
| | a − b | |
29 gru 17:28
Godzio:
3a
3 + 6a
2b
2 − 9ab
3 = 3a(a
2 + 2ab
2 − 3b
3)
| a2 + 2ab2 − 3b3 | | 1 | | 2 | | 3 | |
| = − |
| − |
| + |
| |
| −a2b3 | | b3 | | ab | | a2 | |
29 gru 17:32
zydzia: 1.
a drugi przykład?
29 gru 17:32
zydzia: ok.dzięki
29 gru 17:33