matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomożecie ?
niekumataxD:
1
*16
3
8
29 gru 17:18
Marcin W:
1
*16*16*16=? co tu pomagać umiesz mnożyć ułamki ?
8
29 gru 17:19
niekumataxD:
tak ; /
29 gru 17:20
niekumataxD:
ale to tej
1
8
nie potęgujemy
29 gru 17:21
bart:
2
(
−3)*2
(
12)=2
9
chyba o to chodzilo
29 gru 17:22
niekumataxD:
29 gru 17:22
Marcin W:
potęgujemy jesli byłoby z nawiasem czyli
1
(
*16
3
)
3
wtedy tak w tym przykładzie co podałaś nie
potęga trzecia ma zasieg tylko
8
do 16 tki
29 gru 17:45
Marcin W:
bartowi chodzi o to ze mozna na potęgi zamienić :
1
=2
−3
8
16
3
=(2
4
)
3
=2
1
2 i wtedy wykonać działania 2
−3
*2
12
=2
−3+12
=2
9
29 gru 17:46