granice;/
szymmm: Oblicz granice:
29 gru 16:47
Godzio:
cosx = cos
2x2 − sin
2x2
sinx = 2sin
x2cos
x2
1 = sin
2x2 + cos
2x2
| √sin2x2 + cos2x2 − cos2x2 + sin2x2 | |
| = |
| 2sinx2cosx2 | |
| √2sinx2 | | √2 | |
| = |
| |
| 2sinx2cosx2 | | 2cosx2 | |
cos0 = 1
29 gru 16:50
szymmm: mi tak samo wyszlo, a w odpowiedziach jest ze granica nie istnieje... no i wlasnie od czego to
zalezy?
29 gru 16:55
Godzio:
Granica istnieje, może pomyłka w odpowiedziach
29 gru 16:56
szymmm: ok dzieki
29 gru 17:01
szymmm: a mam jeszcze jedno pytanko: jakos nie moge rozkminic tego:
| | √x3−3x2+4−x+2 | |
limx→2 |
| |
| | x2−4 | |
29 gru 17:04
Godzio:
Próbowałeś z de l'Hospitala ?
29 gru 17:14
Bogdan:
Granica nie istnieje
| | x | |
√1 − cosx = √2sin2(x/2) = √2 sin |
| |
| | 2 | |
lub
| | x | |
√1 − cosx = √2sin2(x/2) =−√2 sin |
| |
| | 2 | |
| | √1 − cosx | | | |
lim(x→0+) |
| = lim(x→0+) |
| |
| | sinx | | | |
=
| | √1 − cosx | | | |
lim(x→0−) |
| = lim(x→0−) |
| |
| | sinx | | | |
=
Granica lewostronna nie jest równa granicy prawostronnej.
29 gru 17:14
Godzio:
No tak, są 2 przypadki
29 gru 17:16
szymmm: dzieki Bogdan widze teraz

probowalem z d'hospitala ale tam jest pierwiastek i wychodzi ze
dzieli sie przez 0, wiec lipa
29 gru 17:18
Grześ: ja zaraz napisze rozwiązanie. 5 minut
29 gru 17:19
Godzio:
x
3 − 3x
2 + 4 = (x − 2)
2(x + 1)
| −(x − 2)√x + 1 − (x − 2) | | −√x + 1 − 1 | |
| = |
| |
| (x − 2)(x + 2) | | x + 2 | |
lub
| (x − 2)√x + 1 − (x − 2) | | √x + 1 − 1 | |
| = |
| |
| (x − 2)(x + 2) | | x + 2 | |
Tu także granica nie istnieje bo lewostronna nierówna się prawostronnej
29 gru 17:20
Grześ: Dobra. Ja już to rozwiązałem. Bez Hospitala

Pisze rozwiązanie
29 gru 17:20
Grześ: właśnie miałem to pisac co Godzio

29 gru 17:21
szymmm: dzieki Wam bardzo
29 gru 17:22
paulina: lim(x−>0)= 1−cosx / six
pomóżcie, ile to bedzie.
20 paź 18:42