matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że
Dorota:
jeśli liczby a, b i c, różne od zera, tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny, to:
1
1
1
a
2
b
2
c
2
(
+
+
) = a
3
+ b
3
+ c
3
a
3
b
3
c
3
29 gru 16:35
Marcin W:
b
2
=ac Lewa strona
1
1
1
1
1
1
rownosci=a
2
*ac*c
2
(
+
+
)=a
3
c
3
(
+
+
)= ...
a
3
b
3
c
3
a
3
b
3
c
3
dokoncz
29 gru 16:41
Marcin W:
jeszcze mała podpowiedź : b
2
=ac / podnosze do potegi 3 b
6
=a
3
c
3
/dzielę na b
3
a
3
c
3
b
3
=
b
3
29 gru 16:46
Dorota:
dzięki
29 gru 17:09