granica
?: wykazać,że granica jest równa zeru jesli
an=n!n3/n22n
29 gru 16:25
29 gru 16:26
?: Tak, tak... Korzystając z tw. d " Alamberta wychodzi mi ∞/2 a to przecież nie jest zero i nie
wiem jak to powinno być...
29 gru 16:29
Jack:
zero? Silnia bardzo szybko rośnie, wydaje mi się że powinno wyjść ∞
29 gru 16:32
Trivial: Mi też.
29 gru 16:32
Jack:
mamy jeszcze tę przewagę że jak widzę wspiera nas d'Alembert

29 gru 16:35
?: To jak ten przykład nie wychodzi to może dam drugi...

Polecenie to samo. Wykazać, że granica jest równa zeru jeśli a
n=2
n/(n!)
2
29 gru 16:43
Jack:
spróbuj z tego samego kryterium...
29 gru 16:45
Jack:
ten poprzedni przykłąd jak sądze wyszedł. Mianowicie ∞. Zobacz, że np. dla n=10 silnia daję ok
4 milionów a potęga 210 zaledwie 1024. Dalej, im większe "n" tym, przewaga będzie rosła, bo
silnia większa się coraz bardziej, a 2n tylko dwukrotnie.
29 gru 16:48
?: A jak mogę rozbić (n+1!)
2
?
Może być na (n!)
2 razy (n+1)

?
29 gru 16:58
Trivial:
To już widać.

Ciąg jest słabomalejący.
a
n+1 ≤ a
n
| 2n+1 | | 2n | |
| ≤ |
| |
| ((n+1)!)2 | | (n!)2 | |
| 2n+1 | | 2n | | 2n | |
| ≤ |
| / : |
| |
| (n!)2*(n+1)2 | | (n!)2 | | (n!)2 | |
2 ≤ n
2 + 2n + 1
n
2 + 2n − 1 ≥ 0
Δ = 4 + 4 = 8;
√Δ = 2
√2
n
2 =
√2 − 1
n∊(−
∞, n
1> ∪ <n
2, +
∞) ⋀ n ∊ ℕ
n ∊ ℕ ⇒ ciąg słabomalejący.
Ciąg jest ograniczony od dołu przez liczbę 0.
a
n ≥ 0
2
n ≥ 0
n ∊ ℕ ⇒ ciąg ograniczony.
I liczysz granicę.

Nie wiem na czym polega d'A., bo jeszcze go nie miałem, ale można to
zrobić tak.
29 gru 17:00
?: i wtedy 2/(n+1) wyszłoby 2/∞ co daje zero..
29 gru 17:00
?: Co do wcześniejszego przykładu... Mi też właśnie nieskończoność wychodzi..
29 gru 17:03