może ktos pomóc mi skończyć zadanie?
mała: zbadaj dla jakich x wielomian W(x)= 9x
6 −25x
4+9x
2−25 przyjmuje wart 0
i ja zrobilam cos takiego:
0= 9x
2 (x
4+1)− 25(x
4 +1)
0=(X
4+1) (9x
2−25)
i co dalej
29 gru 16:10
Jack:
masz dwa nawiasy, iloczyn dwóch jakichś liczb. Dadzą one zero tylko wtedy, gdy któryś z
nawiasów jest równy 0. Sprawdzaj więc kiedy zerują CI się nawiasy (osobno każdy z nich).
29 gru 16:12
Jack:
nie dubluj!
29 gru 16:12
mała: czyli
9x2−25=0
x=5/3
a drugi nawias
x4+1=0
x4=−1
.
29 gru 16:16
Dorota: (x
4+1)(9x
2−25)=0
(x
4+1)(3x−5)(3x+5)=0
x
4+1=1 ⋁ 3x−5=0 ⋁ 3x+5=0
sprzeczne
| | 5 | | 5 | |
więc od to x∊{− |
| , |
| }  |
| | 3 | | 3 | |
29 gru 20:48