wzór skróconego
astral: Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci i oblicz jego wartość , gdy x = √3
(x+ √3)4 − (x− √3)4
29 gru 15:51
Dorota: [(x+
√3)
2]
2 − [(x−
√3)
2]
2 = [(x+
√3)
2 − (x−
√3)
2] * [(x+
√3)
2 + (x−
√3)
2] =
[x
2+2x
√3+3 − (x
2−2x
√3+3)] * [x
2+2x
√3+3 + x
2−2x
√3+3] = [x
2+2x
√3+3−x
2+2x
√3−3]
* [x
2+2x
√3+3 + x
2−2x
√3+3] = [4x
√3] * [2x
2+6] = 4x
√3(2x
2+6)
x=
√3
4
√3*
√3 * [2(
√3)
2+6] = 12 * 12 = 144
29 gru 21:02
astral: sporo tego dzieki Dorota
29 gru 21:39
Eta:
a4−b4= (a2+b2)(a2−b2)= (a2+b2)(a−b)(a+b)
a= x+√3 b= x −√3
a2= x2+2√3x+3 , b2= x2−2√3x +3
zatem: (x+√3)4− ( x−√3)4= (2x2+6)(2√3)*(2x)= 8√3*x*(x2+3)
dla x= √3 mamy: 8*√3*√3*(3+3)= 8*3*6= 144
29 gru 21:51