??
ola: Oblicz pole obszary ograniczonego okręgiem o równaniu: x2 +y2= 16 , dodatnią półosią osi y
oraz prostą o równaniu x+y=0
29 gru 15:48
AS: Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy
i zobacz jaki obszar pwstał do obliczenia.
Wystarczą wiadomości SP.
29 gru 15:52
ola: nie rozumiem nadal

co tam narysowałam ale nie widze tego
29 gru 16:14
AS: Równanie x2 + y2 = 16 określa okrąg o środku O(0,0)
i promieniu r = 4.
Równanie y + x = 0 dwusieczną I i III ćwiartki
29 gru 16:17
Trivial:

Jaką część koła stanowi zamalowany obszar?
jedną czwartą i połowę jednej czwartej.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pzamalowanej figury = Pkoła*( |
| + |
| * |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
P
koła = πr
2
r
2 = 16.
29 gru 16:24
ola:

i musze policzyc pole tego czerwonego tak?
29 gru 16:26
Trivial:
prosta o równaniu:
x + y = 0
czyli:
y = −x
29 gru 16:27
Trivial: Zadanie jest niejednoznaczne. Nie wiadomo, z której strony prostej y + x = 0 wziąć obszar.
29 gru 16:30
AS:

Do Oli − wykres prostej jest błędny
Przepraszam,ale to ja zawaliłem
Ma być dwusieczną II i IV ćwiartki.
29 gru 16:49