Oblicz calke
Aska : Pomożcie mi w obliczeniu tej calki troche zaczelam ale nie wiemn czy to dobrze jest
∫(x2 + 1 ) ex dx = u =x2 = (x2+1)* ex − ∫ ex * 2x dx =
du = 2x
∫dv=ex dx
v =ex
29 gru 15:31
Godzio:
Jest ok, tylko pociągnij to dalej
29 gru 15:32
Aska : i co dalej mam z ttym zrobic .... jaa nieweim co z tym e zrobic
= ex (x2+1)−2∫ex*x dx
29 gru 15:37
Godzio: u = x
du = 1
(x2 + 1)ex − 2( x * ex − ∫exdx) = (x2 + 1)ex − 2xex + 2ex =
= ex(x2 − 2x + 3)
29 gru 15:39
Aska : ale to co napisalam to jest dobrze ta adnotaja z 15 37 a potem to jest ciag dalszy ?
29 gru 15:44
Aska :
ja niewiem skad to sie wzielo − 2( x * ex − ∫exdx)
29 gru 15:46
Godzio: ∫xexdx znowu obliczam tą całkę przez części
∫x * (ex)' = x * ex − ∫(x)'exdx = x * ex − ∫exdx bo (x)' = 1
29 gru 15:53