mateusz: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma6cm, a przekątna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej ?
20 sty 19:13
lisek:
Jeżeli przyjąć, że podstawa tego graniastosłupa ma oznaczenia A B C D (jest to kwadrat),
a górna podstawa ma A' B' C' D' to:
AA'=h=6cm
AC=d - jest to przekątna podstawy, kwadratu
AB=a - jest to bok kwadratu
α=30
Z trójkąta AA'C:
tgα=h/d
tg30=6/d
√3/3=6/d
d=18/√3=6√3
Wiadomo, że w kwadracie zachodzi zależność: d=√2a
a=6√3/√2=3√6
V=Pp*h = (3√6)2*6=324 j3
Pc=2*Pp+4*a*h=6√6+72√6=78√6 j2
20 sty 20:36