Niech
Dorota:
| | 2 | | n | | m | | m | |
A = |
| + ( |
| + 2 + |
| ) * |
| |
| | n − m | | m | | n | | m2 − n2 | |
gdzie m i n są różnymi liczbami naturalnymi. Uzasadnij, że odwrotność liczby A jest liczbą
naturalną.
29 gru 15:22
Godzio:
jak uprościsz to wyjdzie 1

, to co w nawiasie sprowadź do wspólnego mianownika, i upraszczaj
29 gru 15:28
Dorota: | | 1 | |
wyszło mi, że |
| = n  Ale w sumie dobrze, bo z założenia wynika, że n∊N  pzdr |
| | A | |
29 gru 16:27
Dorota: ojj, ale w odpowiedziach jest jednak 1... więc coś musiałam po drodze namieszać

A więc zrobiłam to tak:
| 2 | | n+2m | | m | | m | | 2 | | n2+2mn+m2 | |
| + ( |
| + |
| ) * |
| = |
| + |
| * |
| n−m | | m | | n | | m2−n2 | | n−m | | nm | |
| | m | | 2 | | (n+m)2 | | 2 | | n+m | |
|
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | m2−n2 | | n−m | | n(m−n)(m+n) | | n−m | | −n(n−m) | |
| | n+m−2n | | m−n | | m−n | | 1 | |
|
| = |
| = |
| = |
| |
| | −n(n−m) | | −n(n−m) | | n(m−n) | | n | |
i kto mi powie, gdzie ja tu błąd mam...?
29 gru 17:17
Godzio:
Jest ok

to mi się niechcący tak napisało
29 gru 17:20
Dorota: ale w odpowiedziach serio jest 1

heh
29 gru 20:40
Dorota: a więc co tu jest źle?
30 gru 19:15
Godzio:
Robiłem to zadanie kiedyś i wyszło mi wtedy 1 ale teraz kompletnie do tego dojść nie mogę
30 gru 19:33
Dorota: heh, no powinno wyjść 1

hmm... Ja też się jeszcze nad tym zastanowię, jak mi wyjdzie to dam
znać
30 gru 19:45
Jack:
wstawiłem sobie n=2 i m=1 i wyszlo mi 1/2 (co potwierdza tez koncowy wzór). Na pewno przyklad
jest dobrze przepisany, skoro ma wyjsc zawsze 1?
30 gru 19:51
Dorota: tak, przykład jest dobrze przepisany

heh
30 gru 20:40