mam problem ;/
AgA :): hej mam pytanko i potrzebna mi jest osoba która umie matematyke i dobrze tłumaczy
29 gru 15:12
magda: zależy czego dotyczy to pytanko?
29 gru 15:17
AgA :): nierówności kwadratowej
mam 10 zadan a ja z matma jestem na bakier i jej nie umiem chciałam zeby ktoś mógł mi je zrobic
i napisac dla czego tak a nie icnaczej sie je rozwiazuje
29 gru 15:35
Godzio:
Napisz zadania, mogę trochę potłumaczyć
29 gru 15:40
AgA :): a mogłabym wysłac na maila

było by może łatwiej i szybciej
29 gru 15:41
Godzio:
wrzuć na jakiś serwer

ja wracam za jakieś 8 min i się zabieramy
29 gru 15:42
AS: Godzio Ty nie bądź taki dobry,kto hurtem daje zadania
i rozwiążcie mi,to znaczy że samemu nic nie robi by
poprawić własne umiejętności matematyczne.
29 gru 15:47
Godzio:
Nie mam takiego zamiaru
AgA chciała wytłumaczenia więc to postaram się zrobić
ewentualnie zrobię kilka przykładów,
29 gru 15:52
AgA :): no i sie mylisz as
bo mam pare zadan zrobionych ale z tego co widze i sprawdzałam na teori to nie jest to dobrze
zrobione
29 gru 15:53
29 gru 15:54
Godzio:
Od których zaczynamy ?
29 gru 15:54
AgA :): od 2.92?
29 gru 15:56
sssss: 2.92
a) zauwaz , ze kazda liczba podniesiona do kwadratu oraz powiekoszona o 5 zawsze bedzie wieksza
od 0. Wstaw sobie za x np −5 , −2 , 0 , 3 i to zauwazysz. Odpowiedz : x∊ℛ
pokombinuj tak z reszta z tych przykladow, cale te zadanie mozna zrobic tym sposobem
29 gru 16:01
AgA :): oki zaraz tak porobie i wstawie zdjecie to powiesz czy dobrze mysle oki
29 gru 16:04
Godzio:

Ok, to z każdego zadania zrobię po 2−3 przykłady, mam nadzieje że tyle wystarczy
2.92
c) −2x
2 − 1 < 0 −− wyliczamy x
2
−2x
2 < 1 /:(−2)
| | 1 | |
x2 > − |
| −−− każda liczba podniesiona do kwadratu jest zawsze większa lub równa zero, |
| | 2 | |
więc ta nierówność jest spełniona przez każdego x
Odp: x ∊ R
| | 1 | |
d) 4x2 + 1 < 0 ⇒ 4x2 < −1 ⇒ x2 < − |
| teraz mamy podobną sytuację tyle że to jest |
| | 4 | |
sprzeczność, bo nie ma takiej liczby podniesionej do kwadratu która byłaby mniejsza od liczby
ujemnej
f) −3x
2 < 0 ⇒ x
2 > 0 −− przeczytam ten komentarz przy podpunkcie c), ta nierówność jest
spełniona dla każdego x bez 0 bo 0
2 = 0 a to nie jest większe od zera
2.93
a)x
2 − 9 < 0 gdy w przykładach pojawi się
2 i "−" to już niech lampka się zapala że
można skorzystać ze wzoru a
2 − b
2 = (a − b)(a + b) i tak właśnie będzie tu
x
2 − 3
2 < 0 ⇒ (x − 3)(x + 3) < 0 rysujesz oś, zaznaczasz miejsca zerowe (tu x = 3 lub
x = −3) i szkicujesz parabolę (jeśli przy najwyższej potędze jest liczba ujemna to ramiona są
do dołu jeśli dodatnia to do góry) i odczytujesz dla jakiego x, funkcja przyjmuje wartości
ujemne
I podajesz rozwiązanie x ∊ (−3,3)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) |
| x2 − 4 ≥ 0 ⇒ ( |
| x)2 − 22 ≥ 0 ⇒ ( |
| x − 2)( |
| x + 2) ≥ 0 |
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Jeśli nie widać od razu miejsc zerowych to po prostu przyrównujesz do 0 nawiasy
| 1 | | 1 | |
| x − 2 = 0 ⇒ |
| x = 2 ⇒ x = 6 |
| 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
| x + 2 = 0 ⇒ |
| x = −2 ⇒ x = −6 |
| 3 | | 3 | |
i znów szkicujesz parabolę z ramionami do góry i tutaj rozwiązanie jest dla wartości dodatnich,
czyli x ∊ (−
∞,−6)∪(6,
∞)
Zacznij analizować i porób kilka przykładów, dobrze gdybyś rozwiązania tutaj napisała to od
razu się sprawdzi, zaraz pokaże kolejne zadania
29 gru 16:10
Godzio: W ostatnim przykładnie powinny być oczywiście przedziały domknięte
(...,−6> ∪ [C[<6,..)
29 gru 16:13
AgA :): ja tak to robiłam
w zadaniu 2.92
a) x
2+5>0
x
2+5>0+5
5>0
x∊R
b)
−x@−1≤0/*(−1)
x
2+1≥0
x
2≥−1
c) mam zle
d)4x
+1<0
4x
2+1<0/;4
f)−3x
2<0/*(−1)
3x
2>0
3x
2>0
x∊R\{0}
czy w tym zadaniu mam dobrze to?
29 gru 16:18
Godzio:
jakie odpowiedzi w przykładach b), d), e) ?
a) i f) są ok
29 gru 16:21
AgA :): b)x∊R
d)∅
e)x∊N ?
29 gru 16:23
Godzio:

2.94 W tych przykładach wystarczy wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias
| | 1 | |
a) 2x2 − x ≤ 0 ⇒ x(2x − 1) ≤ 0 miejsca zerowe to 0 i |
| , zaznaczasz na osi miejsca |
| | 2 | |
| | 1 | |
zerowe, parabola jest z ramionami do góry i odczytujesz rozwiązanie ⇒ x ∊ <0, |
| > |
| | 2 | |
c) 4x
− x
2 < 0 ⇒ x(4 − x) < 0 miejsca zerowe: 0 i 4, parabola jest z ramionami do
dołu bo przy najwyższej potędze jest liczba ujemna odp: x ∊ (−
∞,0) ∪ (4,
∞)
2.95 Na pierwszy rzut oka można wymnażać ale tutaj można też zauważyć że jest wspólny czynnik
który można wyłączyć przed nawias
b) (x − 3)
2 > (x − 3)(2x + 9) ⇒ (x − 3)
2 − (x − 3)(2x + 9) > 0 ⇒ (x − 3)(x − 3 − (2x + 9) ) >
0
(x − 3)(x − 3 − 2x − 9) > 0 ⇒ (x − 3)(−x − 12) > 0
Miejsca zerowe: x = 3 lub x = −12, parabola z ramionami do dołu bo x * (−x) =
−x
2
Odp: x ∊ (−12,3)
Te przykłady równie dobrze można wymnażać i liczyć deltę i pierwiastki
2.96 Też zrobię tylko jeden przykład, masz już gotowca wystarczy odczytać miejsca zerowe i
naszkicować parabole
c) 3(2 − x)(x + 4) ≤ 0 ⇒ miejsca zerowe: 2 i −4, parabola z ramionami do dołu bo (−x) * x =
−x
2
i po naszkicowaniu wartości ujemne są dla x ∊ (−
∞,−4> ∪ <2,
∞)
2.97 całe zadanie opiera się na dwóch wzorach skróconego mnożenia,
a
2 + 2ab + b
2 = (a + b)
2
a
2 − 2ab + b
2 = (a − b)
2
Natomiast jeśli ich nie zauważysz liczysz normalnie deltę i pierwiastki
| | 5 | |
d) 9x2 − 30x + 25 ≤ 0 → (3x − 5)2 ≤ 0 −− miejsce zerowe: 3x − 5 = 0 ⇒ 3x = 5 ⇒ x = |
| |
| | 3 | |
| | 5 | |
Nierówność spełniona tylko i wyłącznie dla x = |
| bo (...)2 nie może być ujemne ale może |
| | 3 | |
być zerem
f) −4x
2 + 12x − 9 ≥ 0 ⇒ −(4x
2 − 12x + 9) ≥ 0 ⇒
−(2x − 3)
2 ≥ 0 −− podobnie jak wyżej,
| | 3 | |
nierówność spełniona tylko dla x = |
| |
| | 2 | |
29 gru 16:27
Godzio:
| | 1 | |
W e) także brak rozwiązań będzie x2 ≤ − |
| −− to jest sprzeczność |
| | 2 | |
29 gru 16:28
AgA :): czli w b w zad. 2.94 bd tak
29 gru 16:34
Godzio:
tak,
29 gru 16:35
AgA :): w c)
4x−x2<0
x(4−x)<0
miejsca zerowe bd −1 4 i parabola w dół
29 gru 16:36
Godzio:
dokładnie tak, to jeszcze rozwiązanie podaj
29 gru 16:40
AgA :): a to nie koniec

ja myslałam ze to tak wystarczy
jak mam to dalej rozwiazac?
29 gru 16:42
Godzio: Trzeba podać rozwiązanie, tak jak w przykładach szkicujesz sobie parabole i odczytujesz
rozwiązanie, to zadanie by się skończyło gdyby było to równanie a nie nierówność
29 gru 16:51
AgA :): aha czyli to bd tak od (−7,−1) i (4+&) tak?
29 gru 16:53
AgA :): sorki tam miało byc od (−&,−1)
29 gru 16:54
Godzio:
Jeśli mówisz o c) to rozwiązanie będzie
(−∞,0)∪(4,∞)
Nie zauważyłem ale miejsca zerowe to 0 i 4 a nie −1
x(....) < 0 −−− tutaj miejscem zerowym jest 0 bo dla x = 0 całe wyrażenie się zeruje
29 gru 16:55
AgA :): sory ja sie walnełam juz miałam na mysli b)
jak juz wyłacze przed nawias to jest tak
i tu miejsce zerowbe bd 0 i 5 tak?
x∊(−&,0) (5+&) parabola w dół?
29 gru 16:59
Godzio: przyrównaj cały nawias do zera i sprawdź dla jakiego x będzie się zerował
| | 1 | | 5 | | 5 | |
dla 5 jest |
| * 5 − 5 = |
| − 5 = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 gru 17:01
AgA :): no to juz nic nei wiem dzis
29 gru 17:06
AgA :): aa juz wiem
29 gru 17:09
Godzio:
| 1 | | 1 | |
| x − 5 = 0 ⇒ |
| x = 5 ⇒ x = 10 −− to jest miejsce zerowe, |
| 2 | | 2 | |
Szukając miejsc zerowych przyrównujesz poszczególne czynniki do zera
| | 1 | | 1 | |
x( |
| x + 1)(2 + √2x)(x + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x = 0 lub |
| x + 1 = 0 lub 2 + √2x = 0 lub x + |
| = 0 |
| | 2 | | 3 | |
| | 2 | | √2 | | −2√2 | |
√2x = −2 ⇒ x = − |
| * |
| = |
| = − √2 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
| | 1 | |
Odp: x = 0, x = −2, x = − √2, x = − |
| |
| | 3 | |
29 gru 17:10
AgA :): a tutaj
−5x+x2≥0
x(−5x+x)≥0
i tutaj trzeba mnożyc przez 1?
29 gru 17:16
AgA :):
29 gru 17:19
Godzio:
x(x − 5) ≥ 0
Nic więcej robić nie trzeba, teraz tylko naszkicować parabole i odczytać rozwiązanie
29 gru 17:21
AgA :): miejsa zerowe bd 0 i 5 i parabola z ramionami do góry bo najwyższa w potedze jest + tak?
29 gru 17:24
Godzio:
Tak, to teraz podaj rozwiązanie
29 gru 17:33
AgA :): x∊(−&,0> i <5,+&)
powiedz ze dobrze bo zaraz mnie szlak trafi
29 gru 17:35
Godzio:
29 gru 17:38
AgA :): 
na reszcze moze coś zrozumiałam
mówie CI jestem noga zmatmy
ostatni podpunkt z tego zadania
−x
2−9x<0
−x(−x−9x)<0
miejsca zerowe −10 − 0 rammiona paroblloi w dół
x∊(−&,−10) i (0,+&)
29 gru 17:42
Godzio:
coś nie tak wyciągasz
−x(x + 9) < 0 skoro wyciągnęłaś minusa to w nawiasach on znika
przykłady:
−x2 + 5x = −x(x − 5)
−x2 − 4x = −x(x + 4)
29 gru 17:44
Godzio:
To jakie będą w końcu miejsca zerowe ?

0 i ?
29 gru 17:44
AgA :): aa no tak zapomniałam

czyli bd tak
−x(−x+9)<0
miejsca to 0 i 9 tak?
29 gru 17:46
Godzio:
Znów − nie znikł
−x
2 − 9x = −x(x + 9)
29 gru 17:47
AgA :): no tak minus i minus daje +
ale to w koncu teraz jak bd?
29 gru 17:49
Godzio:
miejsca zerowe będą 0 i −9 i teraz zaznacz na osi i napisz rozwiązanie
29 gru 17:50
AgA :): parabola w dół prawda?(−&,−9) i (0,+&)
29 gru 17:51
Godzio:
ok
29 gru 17:51
AgA :): wreście

musze sobie przerwe zrobic na

wróce bd jeszcze

to mi pomożesz dalej

oki?
29 gru 17:53
Godzio:
wieczorem będę

koło 22 teraz uciekam
29 gru 17:54
AgA :): oki wiec i ja tak bd")
dzieki do usłyszenia wieczorem
29 gru 17:56