wykaż
astral: | | 2 | |
wykaż, że dla każdej liczby x∊(−5; |
| ) wyrażenie √9x2−12x+4+3√x2+10x+25 jest równe |
| | 3 | |
liczbie całkowitej.
29 gru 14:54
Godzio:
9x2 − 12x + 4 = (3x − 2)2
x2 + 10x + 25 = (x + 5)2
√a2 = |a| kombinuj
29 gru 14:56
astral: no to mam, koniec końców wyszło 17=0 i nie wiem jak to zinterpretować.
29 gru 14:58
astral: nie, nie, cofam, nie mogę tego wyrażenia przyrównać do 0
29 gru 15:00
astral: w każdym razie dla tego przedziału wyjdzie wynik 17, to wystarczy tak?
29 gru 15:01
Godzio:
tak, miałeś udowodnić że jest to liczba całkowita, jeśli wyszło 17 to właśnie to udowodniłeś
29 gru 15:04
astral: k, thx
29 gru 15:06