
| ax+2 | ||
W oparciu o wykres funkcji wymiernej okreslonej wzorem f(x)= | wyznacz wartosci a,b | |
| bx+c |
| d | ||
f(x) = | + 1 , przechodzi przez punkt (2,0) | |
| x − 1 |
| d | ||
0 = | + 1 | |
| 1 |
| −1 | −1 + x − 1 | x − 2 | ||||
f(x) = | + 1 = | = | ||||
| x − 1 | x − 1 | x − 1 |
| 1 | ||
f(x)= | +1 | |
| x−1 |
| d | ||
0 = | + 1 | |
| −3 |
| 3 | 3 + x − 1 | x + 2 | ||||
f(x) = | + 1 = | = | ||||
| x − 1 | x − 1 | x − 1 |
| 1 | ||
a czemu to "d" to nie poprostu 1? widac przeciez ze poczatkowa to | ||
| x |
| 1 | ||
ale to sam widzisz że d = 3 więc to nie jest | ||
| x |
dzieki
| 1 | 6 | |||
na poczatku bralem pod uwage tylko | , a nie jakies | itp | ||
| x | x |
czy zaproponujesz cos?
| x + 2 | ||
postać wychodzi taka: f(x) = | a = 1, b = 1, c = −1 | |
| x − 1 |