matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Dorota:
a
2
+ 4b
2
2ab
wiedząc, że liczby a i b są dodatnie i spełniają warunek
a
2
− 6b
2
= −1
ab
29 gru 14:40
Godzio:
a
2
− 6b
2
= −ab a
2
+ ab − 6b
2
= 0 Δ = b
2
+ 24b
2
= 25b
2
√
Δ
= 5b
−b + 5b
a
1
=
= 2b
2
−b − 5b
a
2
=
= −3b < 0
2
a
2
+ 4b
2
4b
2
+ 4b
2
=
= 2
2ab
4b
2
29 gru 14:46
Dorota:
dzięki
29 gru 14:49