PoMoCy-PILNE!!: Wyznacz ekstrema:
f(x,y)=2x2+(y-1)2
20 sty 19:10
zzk: No zastanów się... f(x,y) to suma dwóch czynników przy czym oba czynniki są ≥0, więc
najmniej co może być to 0. Dla jakich (x,y) jest 0?
20 sty 19:18
Bogdan:
Dobry wieczór.
Wyznaczamy pochodne cząstkowe I rzędu:
f'x = 4x f'y = 2(y - 1)
Rozwiązujemy układ równań
4x = 0 → x = 0
2(y - 1) = 0 → y = 1
stąd otrzymujemy punkt (0, 1), w którym może być ekstremum.
Wyznaczamy pochodne cząstkowe II rzędu
f''xx = 4 f''xy = 0
f''yx = 0 f''yy = 2
| 4 0 |
Obliczamy wyznacznik W = | | = 8 > 0
| 0 2 |
W > 0 i f''xx > 0
to w punkcie (0, 1) funkcja posiada minimum fmin (0, 1) = 0
20 sty 20:14
zzk: Ale po co wytaczac armate na tak proste zadanie


Skoro WIDAC, ze min f(x,y) = 0, to oczywiste jest, ze x=0 i y-1 = 0, czyli rozwiazaniem
jest punkt (0,1).
20 sty 20:20
mpk:
Sssssssssssss ! zzk
20 sty 20:23
zzk: Co mialo znaczyc to "sssssss"?
20 sty 20:24
Bogdan:
W matematyce nic nie widać "na oko", a ponadto, tu nie ma żadnej armaty, tylko
standartowa procedura.
20 sty 20:28
mpk: To pochodna "cząstkowa" żmijki! ( cięta jesteś)
20 sty 20:29
zzk: Ale w moim rozwiazaniu nie widac NA OKO! Jezeli sumuje dwa czynniki, ktore sa NIEUJEMNE
to przeciez nie dostane nic UJEMNEGO. Czyli w tym zadaniu WIEM OD RAZU, ze minimum = 0.
Moge to nawet udowodnic analitycznie pokazujac brak rozwiazan rzeczywistych nierownosci
2x2+(y-1)2<0. Reszta jest juz prosta - wystarczy pomyslec, a nie liczyc STANDARDOWA
PROCEDURA - czasem lepiej sie chwile zastanowic, a nie dzialac wedlug schematow - ot co.
20 sty 20:47