wzór skróconego mnożenia
astral: Jak to rozpisać?
Zad:
stosując wzory skróconego mnożenia wykonaj działania:
x5 − y5 = ...
...zadanie proste jak się ma dostęp do internetu i wzorów, ale na maturze nie ma w tablicach
wzoru na różnicę potęg 5. Jest tylko:
"Dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej n oraz dowolnych liczb a, b zachodzi wzór:
an −bn = (a − b)(an−1 + an−2b +...+ an−kbk−1 +...+ abn−2 + bn−1 ) "
jak to zastosować?
29 gru 14:26
Jack:
to idea zastosowana w dowodzie na sumę n początkowych wyrazów ciagu geom. Jak masz dostęp do
tego wzoru spróbuj sam ten wzór wyprowadzić.
Tutaj zwyczajnie trzeba podstawić za "n" twój wykładnik. Pokażę, dla n=3.
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) bo
(a−b)(a2+ab+b2)=a3+a2b+ab2−a2b−ab2−b3=a3−b3
29 gru 14:31
astral: Spróbuję wyprowadzić.
Dzięki za odp.

Wiem, że trzeba za n podstawić dany wykładnik, ale sprawa się komplikuje im wyższa potęga jest.
Szczególnie zastanawia mnie co się wstawia pomiędzy "+...+".
29 gru 14:37