matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność
Edyta:
Rozwiąż nierówność −1/2x
2
+ 2x + 30≤0
29 gru 14:22
Dorota:
1
−
+ 2x + 30 ≤ 0
2
1
Δ=2
2
−4*(−
)*30=4+2*30=64
2
P{Δ} = 8 x
1
= 10 x
2
= −6 x∊(−
∞
; −6>∪<10;
∞
)
29 gru 14:48