;]
AgA :): rozwiaż nierówność
29 gru 14:02
Kasia: x(
12x−5)<0
x<0 i x<10 tak mysle
29 gru 14:06
AgA :): a dla czego tak?
29 gru 14:08
Aga : x∊(0,10) mi wyszło, a rozwiąząć licząc Δ czyli b2 − 4ac
czyli (−5)2 − 4*12*0
czyli 25 to √Δ = 5
to x1 = 0, x2 = 10
29 gru 14:10
Kasia: bo szukasz miejsc zerowych, ktore pozniej zaznaczasz na osi
rysujemy parabole od gory poniewaz wspolczynnik kierunkowy przy x jest dodatni
w twoim przypadku x nalezy (−&;0) U (10;+&)
29 gru 14:12
Aga :
29 gru 14:12
Aga : no jak gdzie mniejsze od 0? czyli x∊(0,10)
29 gru 14:13
Kasia: nie zapominaj o znaku "<"
29 gru 14:13
Kasia: racja Aga, wybacz ze wprowadzilam w blad
29 gru 14:14
AgA :): aha troche rozumiem ale nie mam siły do robienia tych zadan:( jestem kiebska z matmy
4x−x2<0
29 gru 14:20
Mateusz: x(4−x)<0
x=o
i
x=4
x nalezy (−&;0) i (4;+&)
29 gru 16:22