matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz:
Dorota:
1
x
2
+
x
2
wiedząc, że
1
x
3
+
= 110
x
3
29 gru 13:53
Dorota:
29 gru 14:49
Godzio:
1
1
x
2
+
= (x +
) − 2
x
2
x
1
1
1
1
x
3
+
= (x +
)(x
2
− 1 +
) = (x +
)((x + U{1]{x})
2
− 3)
x
3
x
x
2
x
1
x +
= t
x
t(t
2
− 3) = 110 t
3
− 3t − 110 = 0 Jedyne rozwiązanie to: t = 5 −− możesz do tego dojść znajdując ten pierwiastek i dzieląc t = 5 ⇒ 5
2
− 2 = 25 − 2 = 23
29 gru 14:55
Dorota:
dzięki
29 gru 14:57