matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Dorota:
Oblicz wartość wyrażenia
(x−y)(x
4
−y
4
)
2xy(x
3
−y
3
)
−
x
2
−y
2
x
2
+xy+y
2
7
dla x=1,(2) i y= −2
9
11
(czyli x=
). A dalej wszystko mi się pomieszało
9
29 gru 13:51
Eta:
założenie x≠y i x≠ −y
(x−y)(x
2
−y
2
)(x
2
+y
2
)
2xy*(x−y)(x
2
+xy+y
2
)
−
=
x
2
−y
2
x
2
+xy+y
2
(x−y)(x
2
+y
2
) −2xy(x−y)= (x−y)( x
2
+y
2
−2xy)= (x−y)(x−y)
2
= ( x−y)
3
11
teraz podstaw za x=
9
25
za y= −
9
odp: wartość wyrażenia jest równa 64
29 gru 13:59
Dorota:
dzięki
29 gru 14:09