Uzasadnij, że
Dorota: Uzasadnij, że dla wszystkich całkowitych n liczba
M = (n−2)(n−1)n(n+1)+1
jest kwadratem liczby całkowitej.
Czyli:
− zał: n∊C
− teza: M=K
2, K∊C
− dowód: ?
29 gru 13:46
Jack:
sprawdź (n2−n−1)2
29 gru 13:53
Dorota: Dzięki

A czy jest na to jakiś wzór? Skąd to się wzięło?
29 gru 14:41
Dorota: kto mi powie skąd to się wzięło?
30 gru 19:16
Godzio:
(n − 2)(n − 1)n(n + 1) = (n2 − 2n)(n2 − 1) = n4 − 2n3 − n2 + 2n
n4 − 2n3 − n2 + 2n + 1
korzystam ze wzoru (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2bc + 2ac
(n2)2 + 12 + n2 − 2 * n2 * n − 2 * n2 * 1 + 2 * n * 1 = (n2 − n − 1)2
30 gru 19:23
Dorota: dzięki wielkie!
30 gru 19:30