wzory skróconego mnożenia
astral: Stosując wzory skróconego mnożenia, wykonaj działania
(√6x−√11x + √6x+√11x)2 gdy x≥0
mógłby ktoś to sprawdzić ?
w odp wynik jest 22x mi wyszedł trochę inny i zdaje mi się, że mają błąd w książce.
29 gru 13:29
Trivial:
a = 6x
b = √11x
(√a − b + √a + b)2 = a − b + 2√a − b√a + b + a + b = 2a + 2√a2 − b2 = ...
Wracamy:
=12x + 2√36x2 − 11x2 = 12x + 2√25x2 = 12 + 2*5x = 22x. (x ≥ 0).
29 gru 13:45
astral: ok, widzę swój błąd, dzieki
29 gru 13:55
Patrycja: (6a−2b) (6a+2b)
12 gru 18:39