Oblicz granicę
Aga : | | tgx | |
Tylko się upewniam limx→∞= |
| d`hospitala jadę
|
| | x | |
| | | | 1 | | 1 | |
limx→∞= |
| = limx→∞= |
| czyli mam |
| czyli całość do 0? |
| | 1 | | cos2x | | ∞ | |
29 gru 13:29
Trivial: Skąd taka pewność, że cos
2x dąży do
∞?
29 gru 13:30
Jack:
cos 2 x dla x→∞ to nie ∞.
29 gru 13:30
Jack:
sorry
29 gru 13:30
Trivial: I skąd wiesz, że tg(∞) = ∞?
29 gru 13:35
Trivial: Tej granicy raczej z de l'Hospitala nie wyliczysz.
Trzeba zauważyć, że tgx to jakaś liczba z przedziału (−
∞, +
∞) czyli zawsze coś mniejszego od
nieskończoności.
Czyli gdy x→
∞:
29 gru 13:38
Aga : nie wiem poddaje się raz 1, raz 0, mi wychodzi, czyli dalej d`hospitala?
29 gru 13:45
Aga : aha
29 gru 13:46
Aga : to jakaś masakra jest
29 gru 13:46