zizou: Dla jakich wartosci parametru a pierwiastki x1,x2,x3 rownania xdo3-9xkwadrat-ax-15=0
spelniaja warunki :x2=x1+2 i x3=x1+4?ZNajdz wszystkie pierwiastki tego rownania.
20 sty 19:02
zizou: Dla jakich wartosci parametru a pierwiastki x1,x2,x3 rownania xdo3-9xkwadrat+ax-15=0
spelniaja warunki :x2=x1+2 i x3=x1+4?ZNajdz wszystkie pierwiastki tego rownania.
20 sty 19:03
zzk:
x3-9x2-ax-15=0
x1, x2, x3 - pierwiastki
(x-x1)(x-x2)(x-x3) = x3-9x2-ax-15
x2 = x1+2
x3=x1+4
(x-x1)(x-x2)(x-x3)=(x-x1)(x-x1-2)(x-x1-4)
Może spróbuj wymnożyć (x-x1)(x-x1-2)(x-x1-4) i porównać współczynniki przy odpowiednich
potęgach x we wzorze na wielomian.
20 sty 19:12
zizou: Dla jakich wartosci parametru a pierwiastki x1,x2,x3 rownania xdo3-9xkwadrat+ax-15=0
spelniaja warunki :x2=x1+2 i x3=x1+4?ZNajdz wszystkie pierwiastki tego rownania
Moglbys mi podac rozwiazanie?
20 sty 19:18
zzk: Za duzo pisania na klawiaturze, policz sobie na kartce.
20 sty 19:19
zizou: ale przy ax jest plus a ne minus sorki za pomylke
20 sty 19:20
adu: Tu nalezy uzyć wzrorów vieta...
x3 − 9x2 +ax−15=0
x2=x1+2
x3 x1+4
x1+x2+x3=9
tego wychodzi:
x1=1
x2=3
x3=5
x1*x2+x1*x3+x2*x3=a
3+5+15=a
a=23
4 mar 17:23