Ciąg geometryczny
Edyta: Jeżeli w ciągu geometrycznym (an) wyraz pierwszy jest równy 6, a drugi wyraz ma wartość 3√2, to
czwartym wyrazem ciągu jest liczba
29 gru 13:10
Trivial:
Ciąg geometryczny:
a
n = a
1*q
n − 1
a
1 = 6
a
2 = a
1*q
3
√2 = 6*q
| | √2 | |
a4 = a1 * q3 = 6 * ( |
| )3 = ... |
| | 2 | |
29 gru 13:14
Aga : | | (√2)3 | | √2*2*2 | | 2√2 | | 12√2 | | 3√2 | |
=6* |
| = 6* |
| =6* |
| = |
| = |
| |
| | 23 | | 16 | | 16 | | 16 | | 4 | |
29 gru 13:21
Paweł: mały błąd przy końcu 23 =8 wiec zmienia to wynik na 3√2/2
19 sty 17:57