Równania z niewiadomymi
DonCorleone: zad.1
Różnica cyfry dziesiątek i jedności liczby dwucyfrowej wynosi 4. Znajdź tę liczbę, jeżeli
wiesz, że iloraz tej liczby przez liczbę utworzoną z przestawienia jej cyfr wynosi
74.
zad. 2
Zbyszek dostał od dziadka 100 zł i miał kupić 100 zwierząt. Sarna kosztuje 5 zł, królik 2 zł, a
kuropatwa 0,5 zł. Ile sztuk każdego gatunku kupi chłopiec?
PS. Odnośnie zadania pierwszego próbowałem układem równań, ale coś mi nie wychodzi. Zrobiłem
więc metodą prób i błędów, czyli na szybko wypisałem sobie liczby podejrzane o rozwiązanie i
podstawiałem do równań, wyszło 84. A w tym drugim zadaniu brakuje mi trochę danych, jakoś nie
wiem, jak je rozmykać.

Więc prośba moja taka o jakąś pomoc z tymi układami równań, żeby to
wszystko miało ręce i nogi. Z góry dzięki.
leshek: Zadanie 1:
10x + y = 7 gdzie x−dziesiątki, y − jedności
10y + x = 4 y=x−4 , bo x−y wg zadania =4
wymnażamy i x wychodzi 8, a y=4