hej kto mogłby rozwiązać te równanie
radek: Rozwiąż równanie: x2−2x−15=2x+6
29 gru 13:00
Aga : x2−2x−2x−15−6 = 0
x2−4x−21=0
Δ=16−4*(−21)
Δ=100
pΔ=10
x1=−4
x2=6
29 gru 13:08
radek: no to delte mamy taka sama , ale nie wiem jak w koncu robisz z tym minus b w x1 i w x2
chodzi mi oto ze jak juz mam cos przyrownane do zera [ jakies wyrazenie ] to jak tam w tym
wzorze jest juz minus przy " b " to w wzorze na x1 i na x2 robie z tego plus czy co ...
29 gru 13:11
Aga : no moment najpierw wzór na x1 i x2
29 gru 13:31
29 gru 13:32
Aga : w Ciebie wyszło x2−4x−21=0
czyli a to to co stoi przy x2
b to to co stoi przy x czyli −4
c to to co zostało bez x nieraz nie ma wcale czyli −21
29 gru 13:33
Aga : podstawiająć nasze a,b, i
√Δ mamy odpowiednio
| | −(−4) − 10 | | 4−10 | | −6 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = −3
|
| | 2*1 | | 2 | | 2 | |
| | −(−4) + 10 | | −(−4)+10 | | 14 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = 7
|
| | 2*1 | | 2 | | 2 | |
a byka mam

wzięłam zamiast za b −4 "−2", stąd błąd w wyniku
29 gru 13:37
radek: no tak
i Ty zapisałaś takie równanie
x1 = −(−4)−10 / 2 =...
czy
x1 = −4−10/2 =...
29 gru 13:39
radek: no to juz teraz wszystko wiemy

dzięki Hej
29 gru 13:40