dziendoberek:)
AgA :): rozwiąż nierówność
29 gru 12:48
Jack:
wzór skróconego mnożenia zastosuj.
29 gru 12:49
m.: przenieś −4 na drugą stronę rozważ dwa przypadki
29 gru 12:52
Jack:
oj to raczej żmudniejsza metoda...
29 gru 12:54
AgA :): x=−2 x=2
czy tak?
29 gru 12:54
po: ze wzoru i wyjdzie 1/3x−2 ≥0 lub 1/3x+2 ≥0
29 gru 12:55
Trivial: x
2 > 4*9 /
√
|x| > 2*3
|x| > 6
x∊(−
∞, −6) ∪ (6, +
∞)
29 gru 12:56
Jack:
19x2−4≥0 / * 9
x2−36≥0
(x+6)(x−6)≥0
x∊(−∞,−6> ∪ <6,∞)
29 gru 12:57
AgA :): i to wyjda dwa przedziały a nie powinna byc parabla?
29 gru 12:58
Jack:
AgA, byłaś blisko − tylko te pierwiastki nie najlepiej wyznaczyłaś.
29 gru 12:58
Kasia: raczej tak: (13x−2)(13x+2)
czyli x= 6 i x=−6
29 gru 12:58
Jack:
będzie parabola, ale fragment będzie miała pod osią. Nas interesuje kawałek NAD osią... Możesz
sobie zrobić rys. − wszystko Ci się rozjaśni.
29 gru 12:59
AgA :): oki zaraz własnie to zrobie

a w takiej nierówności
4−49x
2≤0
to trzeba to przez (−1) pomnożyc?
29 gru 13:00
Jack:
nie trzeba, ale można... znów mozesz skorzystać ze wz. skr. mnożenia.
29 gru 13:01
Trivial: O, automagicznie zamieniłem ≥ na >.

W moim rozwiązaniu od początku do końca powinno być ≥. Wtedy by wyszło dobrze.
29 gru 13:01
Natalia:

a=
19
b=−4
c=0
Δ=b
2−4ac
Δ=(−4)
2−4*
19*0
Δ=16
x
1=
29
x
2=36
(rysunek)
x∊(−
∞,
29>v<36,+
∞)
29 gru 13:02
po: po co przez −1 ? tam też jest wzór (2−7x)(2+7x) ≤0 i interesuje Ciebie to co będzie pod osią x
29 gru 13:03
Trivial: 4 − 49x
2 ≤ 0
4 ≤ 49x
2 /
√
2 ≤ 7|x| /:7
| | 2 | | 2 | |
x ∊ (−∞, − |
| > ∪ < |
| , +∞) |
| | 7 | | 7 | |
29 gru 13:06
AgA :): a do tego poprzedniego najpierw to w koncu które jest dobre? bo rysunek mam taki sam tylko
które rozwiazanie jest dobre

a w tym 4−49x
2≤0
(2−7x)(2+7x) ≤0
czyli x=−7 x=7
i parabola do dołu tak?
29 gru 13:07
AgA :): juz nic nie wiem
29 gru 13:07
Trivial:
AgA:
(2−7x)(2+7x) ≤0
Mając takie coś musisz wyłączyć 7 przed nawias
| | 2 | | 2 | |
[−7(− |
| + x)][7( |
| + x)] ≤ 0 |
| | 7 | | 7 | |
| | 2 | | 2 | |
−49(x − |
| )(x + |
| ) ≤ 0 |
| | 7 | | 7 | |
29 gru 13:09
AgA :): musze to obczaic zaraz a taka
2x2−x≤0
29 gru 13:10
Natalia:

2x
2−x≤0
a=2 b=−1 c=0
Δ=1
x
1=0
x
2=
12
(rysunek)
x∊
12
29 gru 13:25
Jack:
x(2x−1)≤0
są dwa miejsca zerowe, wiec rys.... jest nie najlepiej zrobiony
29 gru 13:27
AgA :): aha
cos już rozumiem mniej wiecej
29 gru 13:28