melka: prosze o pomoc bo nie mam pojęcia jak narysowac ten wykres od czego wogóle zacząc
y=(x-3)2 - 1
20 sty 18:59
Kappa:
Wyraźnie widać W( 3,-1) -- czyli wierzchołek!
a=1 czyli ramiona do góry
oś symetrii x= 3
co to oznacz ta oś symetrii?
jakobliczysz wartość dla x= 2 to y=( 2- 3)2 -1= 1 - 1=0
to dla x = 4 też y=0
czyli masz miejsca zerowe ( na wykresie to punkty przecięcia
paraboli z osią OX (2,0) i (4,0)
dla x = 1 i dla x = 5 wartości y ---sa takie same oblicz je
bedziesz mieć nastepne dwa punkty należace do tej paraboli
itd.
20 sty 19:13
melka: wielkie dzięki
20 sty 19:28