oblicz calke.... prosze niech ktos mui to sprawdzi
Aska : ∫6x2(x3+2)10 = t=x3+2 = 6∫x2 dx ∫(dt/3x2)10dx = 6* x3/3 * ∫(3x2)10 dx =
2x3 *x3+2+ C
dt = 3x2dx
dx =dt/3x2
Proszę niech ktos mi to sprawidzi .... bylo by bardzo milo ...
Wrazie czego to jest do 10 potegi
29 gru 12:33
Jack:
∫6x
2(x
3+2)
10 dx=
x
3+2=t
3x
2dx=dt
| | t11 | | 2(x3+2)11 | |
∫2dt*t10 = 2∫t10 dt = 2 |
| +c = |
| + c |
| | 11 | | 11 | |
29 gru 12:49
Trivial: Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że pisanie całek na tym forum to katorga?
29 gru 13:03
Aska : mam pytanie skad wzielo sie to ∫2dt*dt10
29 gru 13:13
Trivial: ∫6x2(x3+2)10dx = 2∫(x3+2)10*3x2dx =
t = x3 + 2
dt = 3x2dx
=2∫t10dt = ...
29 gru 13:17
Aska : dobra dzięki ... wiem
29 gru 13:21
Aska : dobra dzięki ... wiem
29 gru 13:21
Jack:
faktycznie nie najprościej się je pisze, choć gorzej jest z oznaczonymi − nie wiadomo jak pisać
granica całkowania
29 gru 13:26