proszeee
Natalia: Prosze o rozwiązanie tych zadan i uzasadnienie dlaczego taka odp.
1.Podaj wszyystkie rozwiązania nierówności x
2−2x+1≤0
a)liczba 0
b)liczba 1
c) brak rozwiązań
d)zbiór l. R
2. Ile rozwiązań ma równanie x(x
2−9)(x
2−5)=0?
a)2, b)3, c)4, d)5
3. Liczby 5 i −6 są jedynymi rozwiązaniami rownania:
a)(x+5)(x−6)(x+6)=0
b)(x−5)(x
2+36)=0
c)6x
2(x−5)=0
d)(x−5)(x+6)
2=0
4. Iloczyn pierwiastków wielomianu jest rowny 4 dla wielomianu:
a) W(x)=(x
2−4)(x
2+4)(x+1)
b) W(x)=(x
2−16)(x
2+16)(x+1)
c) W(x)=(x
2−4)(x−1)
d) W(x)=(x
2+16)(x−1)
5. Para liczb (1,−1) jest rozwiązaniem ukladu:
a) x−y=0, x+y=2
b) x+y=0, x−y=2
c) x+y=0, −x+y=2
d) x−y=0 x−y=−2
6. Podaj wszystkie rozwiązania nierówności −x
2+3x−7<0
a) liczba 0
b) liczba 7
c) nie ma rozwiązania
d) zbiór liczb rzeczywistych
7. Jeśli rownanie x
2+3mx+5m=0 nie ma rozwiązania, to:
a)m∊(−
∞,0)
b)m∊<
209,+
∞)
c)m∊(0,
209)
d)m∊(−
∞,0)v(
209,+
∞)
z gory dziekuje za rozwiązania
29 gru 12:28
Trivial: 1.
(x − 1)
2 ≥ 0
x ∊ R
2.
x(x−3)(x+3)(x−
√5)(x+
√5) = 0
5 rozwiązań.
3.
Odpowiedź d).
4.
Musisz rozłożyć na czynniki i wymnożyć pierwiastki każdego wielomianu. Ten, w którym wyjdzie 4
jest poprawny.

5.
Najłatwiej podstawić i sprawdzić każdy.
Odpowiedź: b)
6.
Czy aby na pewno jest dobrze przepisane?

7.
Równanie nie ma rozwiązania kiedy delta jest ujemna.
Δ = 9m
2 − 20m
Δ < 0 ⇔ 9m
2 − 20m < 0
29 gru 12:38
Iza: 1.b.
2.c
3.d.
5.b.
6. delta ujemna czyli c.
tyle z głowy resztę należało by trochę policzyć
29 gru 12:39
Iza: a sorry zad 1 ≤0
29 gru 12:41
Natalia: 6 dobrze napisane

dziekuje za rozwiazanie a czy moglabys napisac rozwiazanie do 4
29 gru 12:42
Trivial:

4.
a) W(x) = (x
2−4)(x
2+4)(x+1)
W(x) = (x−2)(x+2)(x
2+4)(x+1)
Pierwiastki: {−1, −2, 2}
Iloczyn pierwiastków: −1*(−2)*2 = 4.
Odpowiedź: a
6.
Faktycznie, dobrze. Źle przeczytałem.
−x
2 + 3x − 7 < 0
Δ = 9 − 4*7 < 0 ⇒ Wykres nie przecina osi Ox.
Współczynnik a < 0 ⇒ ramiona skierowane w dół.
Czyli to jest zawsze mniejsze od zera.
odpowiedź: d)
29 gru 12:53
ewelina: Natalia skad bierzesz te zadnia tzn te polecenia?to sa z jakiegos repetytorium ?jesli mozesz
powiedziec to z jakiego? byla bym bardzo wdzieczna
15 lut 13:57