pomocy
Kasia: okresl dziedzine

? nie wychodzi mi
x−2x3−x2−4x+4
29 gru 12:26
Kasia: wychodzi mi x nalezy R{2;−2} a w odp jest {2;−2;1?} i skad ta 1
29 gru 12:31
Kasia: wiem ze jak ja podstawie to nie moze byc, ale jak to sprawdzic
29 gru 12:32
Aga: a podstaw 1 w minowniku co otrzymasz?
29 gru 12:33
Aga: to jest wielomian, którego pierwiastkami mogą być następujące liczby 4,−4,3,−3,2,−2,1,−1
29 gru 12:34
Aga: mojąc te pierwiastki sprawdzasz dla których wartość równa 0
29 gru 12:35
Kasia: napisalas "to jest wielomian, którego pierwiastkami mogą być następujące liczby
4,−4,3,−3,2,−2,1,−1" <<<<< a z tych liczb nie moze byc wg odp {2;−2;1}
29 gru 12:37
Kasia: wiem ze jak podstawie 1 w mianowniku to wyjdzie 0, ale jak to sie sprawdza

bo np 2 i −2 wiem
29 gru 12:39
Kasia: ok juz wiem

dziekuje
29 gru 12:40
Dorota: x
3 − x
2 − 4x + 4 = x
2(x−1)−4(x−1)=(x
2−4)(x−1)=(x−2)(x+2)(x−1), czyli pierwiastkami są 1, 2
i −2

. A więc x∊{−2, 1, 2}
29 gru 13:26
Jack:
a raczej x ∉ ....
29 gru 13:28