zrobiłam do pewnego momentu, ale nie wiem co dalej ;| ; (
Martaaa: Wyznacz równania prostych, do których należą dane punkty:
a) A1=(3,4), A2=(−1,−4)
y=ax+b
4=3a+b
−4=−1a+b
3a+b=4
−a+b=−1
i to za pomoca równiania wyliczyć?
29 gru 11:50
Bizon: ....ciepło ...ciepło ....gorąco ..

Można oczywiście i inaczej ... podstawiając współrzędne punktów do równania prostej
przechodżacej przez dwa punkty.
29 gru 12:06
29 gru 12:07
Dorota: i teraz rozwiąż to za pomocą układu równań

3a+b=4
−a+b=−1 / * (−1)
3a+b=4
a−b=1
4a=5
| | 5 | | 5 | | 1 | |
a= |
| ⇒ b=a−1 ⇒ y= |
| x+ |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
29 gru 13:36
Martaaa: zrobiłam błąd, powinno być:
−a+b=−4 |*(−1)
3a+b=4
a−b=4
3a+b=4
4a=8 |:4
a=2
dobrze?
29 gru 17:00