Oblicz granicę
Aga: mózg mi zaraz wyparuje
| | | |
limx→0= |
| chciałabym z licznika wyrzucić x2 przed |
| | x2 | |
nawias ale nie wiem jak to się robi gdy mam (cosx)
2 i czy w ogóle można?
29 gru 11:45
Jack:
skorzystaj z reguły d'Hospitala...
29 gru 11:50
Trivial: A po co.
| 1−cos2x | | sin2x | | sinx | | sinx | |
| = |
| = |
| * |
| → 1. |
| x2 | | x2 | | x | | x | |
29 gru 11:54
Jack:
racja, nie zauważyłem − można prościej
29 gru 11:55
Aga: ej no w życiu bym nie wpadła! ludzie jaki banał
29 gru 12:17
Aga: | | sinx | |
ale moment dlaczego do 1? przecież ganica była do 0, to dlaczego |
| do 1?warość sinx |
| | x | |
dla 0 równa jest 0? i w ogóle jak mam przez x→0, to mogę tak mieć?
29 gru 12:32
Jack:
mozna to pokazać albo geometrycznie albo .... z d'Hospitala
29 gru 12:44
Trivial: | | sinx | |
Bo jest takie twierdzenie, które pokazuje, że gdy x → 0 wyrażenie |
| dąży do 1. |
| | x | |
29 gru 12:50
Iza: no znalazłam własnie
29 gru 12:55
Aga :
29 gru 12:55