Oblicz granicę:
Aga: Wracam jeszcze do poprzedniego zadania, Oblicz granicę:
| | 2x | | 2x | | 2 | |
lim x→∞ = |
| = lim x→∞ = |
| =lim x→∞ = |
|
|
| | 5x+3 | | 5x+3 | | (5x+3)` | |
| | 2 | | 2 | |
=lim x→∞ = |
| =lim x→∞ = |
| licznik dąży do 2, 1 |
| | (5x+3*ln5)*(x+3)` | | (5x+3*ln5) | |
część mianownika dąży do ∞, to do czego dąży ln5?
29 gru 11:38
Jack:
jakimś cudem znikął Ci "x" w trzecim kroku. Jesli to tylko literówka, to ok.
ln 5 to stała − już "zdążyła".... do ln 5

W Twoim wyrażeniu zmienia się jedynie 5
x+3
29 gru 11:49
Aga : Jack zrobiłam d`Hospitala, czyli pochodna góry i pochodna dołu, dlatego w liczniku zostało mi
samo 2, czy dobrze zrobiłam pochodną maianownika a jeśli tak do czego dąży ln5? jeżeli
| | 2 | |
zmienia sie tylko 5x+3, to całość dąży do |
| czyli do 0? dobrze kombinuje?
|
| | ∞ | |
29 gru 13:15
Trivial: ln5 to stała. Traktujesz ją tak samo jak dwójkę w liczniku. I masz rację z tym, że to dąży do
| | 1 | |
zera. (jeśli x → +∞, bo jeśli x → −∞ to wtedy 5x+3 → 5−∞ = |
| = 0. Wtedy całość |
| | 5∞ | |
dąży do plus nieskończoności.)
29 gru 13:21