Obliczyć granicę
Aga:
limx→−∞= √2x2+34x+2
z licznika wyciągam największa potęgę spod pierwiastka mam x*√2+3x2
w mianowniku najwyższą potęgę czyli mam x(4+2x)
x mi sie skraca 3x2 dązy do 0, w mianowniku 2x dązy do 0 to zostaje mi √24 ?
29 gru 11:24
Jack:
mozesz to zapisać za pomocą większego ułamka?
29 gru 11:50
Trivial: Uwaga! x → −
∞, co oznacza, że |x| = −x !
Zatem:
| √2x2+3 | | √x2(2 + 3/x2) | | |x|*√2 + 3/x2 | |
| = |
| = |
| |
| 4x+2 | | 4x + 2 | | 4x + 2 | |
I teraz, x → −
∞, moduł ujemny.
| −x*√2 + 3/x2 | | −√2 + 3/x2 | | −2 | | 1 | |
| = |
| → |
| = − |
| . |
| 4x + 2 | | 4 + 2/x | | 4 | | 2 | |
29 gru 12:04
Trivial: Zjadło pierwiastek.

Poprawna odpowiedź to oczywiście:
29 gru 12:05
Aga: no ok kumam, dzięki
29 gru 12:21